Jan 28, 2012

Minu esimesed karupüksid!

Sina ütled karu, mina ütlen püksid - karupüksid, karupüksid! :)
Püksid said tehtud tütrele ja nende vajadus tekkis sellest pikast sügisest, mis oli. Talvekombet sellise soojaga selga ei pane, kuid ainult seeliku ja sukkadega on säärtel külm. Sellised villased püskid, mida eelmine talv kombe all kandsime, olid olemas, kuid need ongi sellised, mida ainult kombe all kannatab kanda, sest need on juba kolmandat põlve kasutuses.
Alustasin pükste tegemist säärte alumisest otsast ning kudusin nad 1:1 soonikus. Mõõtsin enne lapse jalal paksemate kohtade ümbermõõdud ning kasvatasin töö käigus vastavalt sellele ka silmuseid juurde.
Kui sääred said istmikuni kootud, panin sääred ringvardale nii, et üks vorst, lõin 14 silma, teine vorst ja lõin jälle 14 silma jalgevahelise kiilu tarbeks. Siis hakkasin ringil kuduma nii, et kahandasin kiilu igal teisel real. Mingi hetk tegin tagumisele poolele lühendatud ridasid, et oleks veidi ruumikam.
Kui vajalik kõrgus käes ja sutsuke peale, kudusin silmused maha. Moodustasin ülemisse serva kummikanali ning saigi valmis!
Kuna tegemist on esimeste pükstega, mida kudunud olen, siis norimist tegelikult jätkub, kuid oma funktsiooni täidavad nad igati.

Lõng: Novita Isoveli
Vardad: nr. 6

No comments: